Zelený čaj

9.8.2010Fit a v pohoděČtení na 3 minuty
Zelený čaj

Zelený čaj je nápoj připravovaný z nefermentovaných čajovníkových listů. Je nejoblíbenějším čajem v Číně a Japonsku, kde jeho spotřeba daleko přesahuje spotřebu černého čaje.

Čínský zelený čaj má lahodnou chuť a vůni a velmi silné fyziologické účinky. V důsledku značného obsahu tříslovin a aromatických látek má např.. silnější účinky než černý čaj. Od černého čaje se odlišuje kromě smyslové vlastnosti, čili vzhledu a jakosti nápoje, i celým výrobním postupem. Zelený čaj se vyrábí z čajových listů, které v průběhu zpracování neprošly procesem vadnutí a fermentace. V listech obsažený chlorofyl a třísloviny se nezměnily a hotový výrobek si tak ponechal přirozenou barvu čajového listu.

Zelený čaj má protirakovinové účinky. Jen pár šálků zeleného čaje stačí k tomu, aby působil preventivně proti rakovině nebo aby alespoň zpomalil její vývoj.

Pití zeleného čaje:

  • upravuje krevní tlak
  • odbourává cholesterol z krve
  • zabraňuje kornatění tepen
  • neutralizuje vlivy záření
  • podporuje činnost centrální nervové soustavy
  • zpomaluje degeneraci buněk (díky vitamínu E)
  • brání vzniku zubního kamene, protože obsahuje flór

Zelený čaj obsahuje důležité minerály jako:

  • draslík - zaručuje správné fungování mozku a nervů, je účinný při detoxikaci organismu
  • hliník, hořčík - je stavebním materiálem kostí a zubů
  • zinek - podílí se na tvorbě červených a bílých krvinek, hojení ran a dělení buněk
  • železo - pomáhá vstřebávání kyslíku do krve
  • fosfor, sodík, mangan - posiluje kosti, metabolismus, spalování tuků, aktivuje důležité enzymy a vitamíny

Zelený čaj gel 1000ml

Zelený čaj gel 1000ml

495 Kč

Kromě toho obsahuje zelený čaj antioxidanty - flavonoidy. Flavonoidní sloučeniny jsou v čaji nejrozšířenější skupinou. Zelený čaj má preventivní, protirakovinný účinek, chrání před srdečními a cévními chorobami, chrání náš organismus proti volným radikálům. Kromě již uvedeného obsahuje zelený čaj polysacharidy, vitamíny B1, B2, B3, B7, E, K, aminokyselinu theanine, která dodává zelenému čaji typickou příchuť, silice, saponiny - odbourávají cholesterol, chrání před plísněmi a ukládáním tuku. Z alkaloidů obsahuje kromě kofeinu i theofilín a theobromin.

Nápoj má silný osvěžující účinek na organismus, který je vystavován vysokému pracovnímu výkonu nebo dlouhodobé psychické zátěži. Doporučuje se pro práci v noci. Jeho stahující účinek je výrazný zejména v letních vedrech, kdy se doporučuje pít vlažný. Zabraňuje pocení a potlačuje pocit žízně.

Inspiroval Vás článek k něčemu novému, ale chybí Vám vybavení?
[blue_block_text]

Komentáře k článku 0

Buďte první, kdo přidá komentář.