10 nejočistnějších potravin

14.4.2010Fit a v pohoděČtení na 5 minut

Následujících 10 potravin se osvědčilo jako nejlepší dodavatel všestranných živin, které pak organismus intenzivně čistí od toxinů.

10 nejočistnějších potravin

Artyčoky

zvyšují produkci žluči. Jedním z úkolů žluči je přenášet toxiny do střev, kde už mohou být vyloučeny. Podle výzkumů artyčoky zvyšují tok žluče o 127% asi 30 minut po snědení. Obsahují antioxidanty. Studie v Tübingenu v Německu dokázali, že poškození jater způsobené volnými radikály se významně snižuje, pokud je podáván artyčokový koncentrát.

Avokádo

obsahuje antioxidant glutathion, který účinně tělo zbavuje volných radikálů. Kombinuje je s toxiny rozpustnými v tucích, zvláště s alkoholem, a tak je dělá rozpustnými ve vodě. Hladina peptidu glutathionu s věkem klesá (proto čím jsme starší, tím jsou stavy po opici horší): vědci z Michiganské univerzity v Ann Arbor v USA dospěli k tomu, že starší lidé, u kterých je hladina glutathionu z nějakého důvodu vyšší, byli zdravější. Byly také méně náchylný na artritidu, o níž se mnoho odborníků domnívá, že ji zhoršuje přebytek toxinů v těle.

Červená řepa

po dlouhá staletí ji Římané používali na pročišťování krve. Látky v ní obsažené rovněž umožňují pohlcovat jedovaté kovy. V Leadville, což je znečištěná bývalá důl v Coloradu v USA, byly na filtrování škodlivých látek z vody použité plodiny jako řepa, banány, mrkev a jejich úspěšnost dosahovala 70%. Obsahuje methionin, který pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a odstraňuje odpadní produkty z těla. Betanin zvyšuje rychlost, kterou játra odbourává mastné kyseliny. Tím snižuje nátlak na tento orgán a umožňuje mu tak lépe bojovat s mnohem nebezpečnějšími toxiny.

Česnek

obsahuje alicin, který vzniká při drcení česneku a v okamžiku, kdy vstoupí do těla, vytváří sloučeniny na bázi síry. Toxiny, jako jsou například rtuť, určité potravinové přísady nebo chemické verze hormonu estrogenu, se na síru vážou. Tyto sloučeniny je pak tělo schopno vyloučit. Síra také pomáhá udržovat v těle zásadité prostředí, které pomáhá potláčet závislost na nikotinu.

Jablka

vědci na Ukrajině využívali jablka na čištění oblasti kolem Černobylu po havárii jaderné elektrárny. Obsahují vitamín C, což je antioxidant, který snižuje množství tuku a cholesterolu v těle. Pektin je vláknina, která se nachází také v citrusových plodů, řepě a bobulovinách a váže těžké kovy (jako jsou olovo nebo rtuť) v tlustém střevě a podporuje jejich vylučování. Také pomáhá odstraňovat z těla potravinové doplňky, včetně tartarzínu, který je spojován s hyperaktivitou, migrénou a astmatem u dětí.

Kiwi

obsahuje velké množství vitaminu C, což je silný antioxidant, který pomáhá tělu při výrobě glutathionu. Americký časopis pro výživu publikoval studii, která ukazuje, že když se člověku podává 500mg vitamínu C denně, hladina glutathionu za dva týdny vzroste o 50%.

ŽIVA regena

ŽIVA regena

1 090 Kč

Mořské řasy

vědci z McGillovy univerzity v Montrealu dokázali, že mořské řasy jsou na sebe schopné vázat radioaktivní látky, které se do těla dostanou potravou, pocházející z kontaminované oblasti. Obsahují velké množství minerálů (železo, jód, vápník, hořčík ..) a algináty. Když má tělo nedostatek minerálů, snaží se je získat z jakýchkoliv těžkých kovů. Nejčastěji algináty z mořských řas na sebe těžké kovy vážou, čímž usnadňují jejich vylučování z organismu.

Řeřicha

podporuje tvorbu enzymů a snad působí i přímo proti některým toxinům. Když ve výzkumném potravinářském centru v Norwich ve Velké Británii podávali kuřákům 170g řeřichy denně, jejich moč obsahoval nadprůměrné množství známých karcinogenních látek. Obsahuje chlorofyl, který podporuje tvorbu červených krvinek a krevní oběh.

Švestky

jsou potravou, která obsahuje nejvíce antioxidantů, asi dvakrát více než jejich největší konkurenti borůvky. Obsahují kyselinu vinnou, která má přirozeně projímavé účinky, a dihydrofenylisatín, který aktivizuje střevní kontrakce. Kombinace těchto dvou látek zkracuje čas setrvání stolice ve střevech, a snižuje tedy riziko reabsorbce toxinů do organismu.

Kapustová zelenina

do této čeledi patří zelí, kapusta, růžičková kapusta, špenát či květák, které jsou všechny velmi účinnými detoxikanty. Studie Cornellovy univerzity v USA prokázaly, že růžičková kapusta potlačuje působení aflatoxinů, což jsou jedovaté látky způsobující rakovinu jater. Kromě toho tato zelenina neutralizuje nitrosaminy z cigaretového kouře. Zelné rostliny obsahují glukosinoláty, které podporují tvorbu životně důležitých enzymů v játrech.

Inspiroval Vás článek k něčemu novému, ale chybí Vám vybavení?
[blue_block_text]

Komentáře k článku 0

Buďte první, kdo přidá komentář.