Stravování pro silné kosti

12.5.2010Fit a v pohoděČtení na 2 minuty

Aby vaše kosti zůstaly zdravé a silné, musíte jíst vyváženou stravu bohatou na vápník a fosfor, nekouřit a příliš nepít. I každodenní pohyb na čerstvém vzduchu pomáhá pěstovat silné kosti.

Stravování pro silné kosti

Základní minerály

Dospělí i děti by měly denně jíst stravu bohatou na vápník. Jeho nejlepšími zdroji jsou mléčné produkty, například mléko, sýry a jogurty. Vápník vám dodají ryby s jedlými kostmi, například ančovičky, konzervovaný losos a sardinky, chléb, cereálie a listová zelenina. S vápníkem spolupracuje při vytváření nové tkáně fosfor. Mnohé potraviny bohaté na vápník obsahují fosfor, takže dokud máte dostatek vápníku, je nepravděpodobné, že byste fosforu měli nedostatek. . Dalším důležitým minerálem je hořčík. Je obsažen v mnoha potravinách včetně celozrnných obilovin, ořechů, luštěnin a zelené listové zeleniny. Za předpokladu, že jíte rozumně vyváženou stravu, není pravděpodobné, že byste měli nedostatek hořčíku.

Sluneční vitamín

Na náležité vstřebání vápníku potřebujeme vitamín D. Tento vitamín si tělo vyrábí samo, když na jeho kůži svítí slunce. Veškerý vitamín D, který dostaneme navíc, může být uložen v játrech a využit v období, kdy trávíme více času pod střechou, například v zimě. Každodenní krátká procházka pod širým nebem se postará o to, abyste si vyrobili vitamín D v dostatečném množství. Dodají vám ho však i některé potraviny, například mstné ryby, máslo, plnotučné mléko, některé obohacené snídaňové cereálie a vejce.

Čemu se vyhnout

Čaj, káva, alkohol a šumivé nápoje urychlují vyplavování vápníku z těla, takže byste je neměli konzumovat v nadměrném množství. Nepříznivý vliv mají i pšeničné otruby a sůl, takže byste je neměli konzumovat v nadměrném množství. Kouření také způsobuje snižování hutnosti kostí, proto byste ho měli omezit, nebo ještě lépe, zcela s ním skončit.

Denní dávka vápníku - 1000mg (Těhotné a kojící matky by měly tuto hodnotu zvýšit) některé běžné potraviny a v nich obsah vápníku

  • 1 šálek mléka - 290 mg
  • 1 šálek obohaceného sojového mléka - 280 mg
  • 2 / 3 šálku jogurtu - 300mg
  • 5 g sýru čedar - 90 mg
  • 8,8 g tofu - 304 mg
  • 3 plátky chleba - 100 mg
  • 1 vejce - 90 mg
  • 12,4 g zelí - 40 mg

Zdroj: příručka záda, klouby a vše co vás bolí

Inspiroval Vás článek k něčemu novému, ale chybí Vám vybavení?
[blue_block_text]

Komentáře k článku 0

Buďte první, kdo přidá komentář.