Čokoládová masáž

30.3.2009Fit a v pohoděČtení na 4 minuty

Delikátní, lahodná, sametově jemná, slaďoučká, horká, nádherně hořká, pikantní ... čokoláda.

Čokoládová masáž

ČOKOLÁDA
V minulosti to byl oblíbený nápoj královských dvorů, aristokracie, filozofů. Někteří z nich byli dokonce označováno za čokoholiků. Dnes si tuto lahůdku můžeme naštěstí dopřát všichni. Je to úžasná delikatesa, která potěší duši i tělo.

HISTORIE ČOKOLÁDY
Příběh čokolády začíná v Mexiku ve střední Americe tisíce let před příchodem španělských dobyvatelů, když kakaovník divoce rostl v těchto oblastech. Prvními, kteří se začali věnovat pěstování kakaovníku byli Olmékové. V té době se kakao nazývalo kokanva.

Další pěstitelé byli Mayové, Aztékové a Izapani. Oni používali kakao výhradně jako čokoládový nápoj, teplý i studený. Kakaové boby se fermentovali, sušily, odstranily se vnější slupky, boby se drobili na jemné části a směs se smíchala s vodou. Mísila a šlehala se bez vaření. Na povrchu vznikala pěna, která byla tou nejlahodnější pochoutkou. Nepil se jen čistý kakaový odvar, dodávaly se mu příchutě jako vanilka, med, chili ...

Vyráběly se také zvláštní čokoládové tabličky, ale ne na konzumaci v pevném stavu. Používaly se na delší skladování nebo na cesty. Dali se rozpustit a rozmíchat ve vodě.

V Evropě éra čokolády nastala v období baroka. Brzy se stala medicínou pro svou chuť, plnost a stimulující účinky. Dostala se do Španělska, Portugalska. V Itálii výrobu zdokonalili a zavedli parfémované příchutě jako citronová, skořicová, pižmo či jasmínová. V roce 1879 přišla na svět první tabulka mléčné čokolády.

Pravá čokoláda pro masáže 700 g

Pravá čokoláda pro masáže 700 g

779 Kč

JAK VZNIKLA ČOKOLÁDA?
Kakaovník je poměrně náročný na pěstování. Až na výjimky tato rostlina nepřináší žádné plody, pokud roste mimo pásma od rovníku po 20 rovnoběžníku severní a jižní šířky. Po zasazení semen rostlinky začínají klíčit již v průběhu několika dní. Za 3-4 roky se objeví první plody. Květy vyrůstají z mnoha výběžků. Opyleny mohou být pouze pakomárům. Pak se mění na velké tobolky, obsahují 30 - 40 semen tvaru mandlí, které jsou obaleny sladkou šťavnatou dužinou. Asi 4-5 měsíců trvá než semena dorostou a další měsíc dokud úplně dozrají.

Po otevření bobu je třeba udělat 4 kroky, abychom získali kakaovou drť, která já základní surovinou pro výrobu čokolády:

  1. fermentace
  2. sušení
  3. pražení
  4. drcení s odslupkováním

Více než polovinu kakaové drtě tvoří tuk, který voláme kakaové máslo. Pevná část, která zůstane, se jmenuje kakaová hmota. Kakaové máslo se hojně používá v kosmetických a farmaceutických firmách. No skutečné znalce čokolády nejvíce zajímá procento kakaové hmoty. Vyrábí se např. "čokoládová pochoutka", která obsahuje 15%, ale opravdu dobrá čokoláda její obsahuje alespoň 70%. Takzvaná bílá čokoláda se vyrábí pouze z kakaového másla a neobsahuje žádnou kakaovou hmotu.

PROČ PRÁVĚ ČOKOLÁDA A MASÁŽ?

  • vyhlazuje a tonizuje pokožku
  • zabraňuje stárnutí pokožky
  • kvalitní péče o pokožku plná vitamínů, minerálů, antioxidantů a koenzymů
  • potlačuje celulitidu
  • vliv látky fenyletylamin způsobuje dobrou náladu, je např. velice koncentrovaný v mozku zamilovaných
  • vysoký obsah vápníku a hořčíku

KONTRAINDIKACE:

  • těhotenství
  • vysoký krevní tlak
  • záněty
  • infekční onemocnění
  • otevřené rány

Dnes si tuto lahůdku můžeme dopřát všichni. Je to úžasná delikatesa, která potěší duši a tělo.

Inspiroval Vás článek k něčemu novému, ale chybí Vám vybavení?
[blue_block_text]

Komentáře k článku 0

Buďte první, kdo přidá komentář.