Luštěniny jako prevence
Luštěniny jsou považovány za potraviny s vysokou biologickou hodnotou. Jejich hlavní výhodou je poměrně nízký obsah tuků a vysoký obsah vlákniny. Denně se doporučuje zkonzumovat 25-30 gramů vlákniny. Nejbohatší luštěniny na vlákninu jsou sója, fazole a hrách. Nejméně vlákniny má čočka.
Díky množství vlákniny v luštěninách se doporučuje jejich pravidelná konzumace jako ochranného faktoru proti rakovině tlustého střeva a prsu. Výživné látky v luštěninách totiž podporují zdravý chod potravy ve střevech, čímž se předchází zácpě. Luštěniny jsou vhodnou potravinou i při prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Pomáhají snižovat hladinu LDL cholesterolu, který je zodpovědný za aterosklerotický proces v cévách.
Luštěniny se také podílejí na regulaci inzulínu. Jsou bohaté na vitaminy skupiny B (kromě B12), vápník, hořčík, díky kterým jsou vhodnou potravinou při onemocněních nervového systému. Také jsou důležitou potravinovou složkou při osteoporóze a kardiovaskulárních onemocněních. Nejvíce vitamínů a minerálních látek je ve slupce luštěnin.
Sója je biologicky nejhodnotnější luštěnina. Obsahuje nejvíce bílkovin ze všech luštěnin a zároveň i všechny důležité esenciální aminokyseliny v ideálním množství a poměru. Má nízký obsah tuků a jejich složení má ochranný účinek na cévy. Je výborným zdrojem železa, vápníku a draslíku. Pomáhá zvládat např.. nežádoucí účinky menopauzy u žen a její pravidelná konzumace zabraňuje odvápňování kostí.
Fazole je jednou z nejrozšířenějších luštěnin u nás. Fazole je nenáročná na pěstování, obsahuje množství zdraví prospěšných látek a rychle zasytí. V minulosti se využívala i v lidovém lékařství - ze suchých fazolových lusků se vařil čaj, který doporučovali pít při onemocněních srdce, ledvin a močových cest. Fazole je prospěšná i pro krásu - díky kyselině panteonové pomáhá při vypadávání vlasů a chrání také pokožku.
Čočka pomáhá odbourávat stres, deprese a únavu. Má vysoký obsah vápníku, železa, selenu, fosforu, zinku, vitamínů B1, B2, B6. Obsahuje 3-krát více vápníku než obiloviny a 7-krát více železa než špenát. Ze všech luštěnin je čočka nejbohatší na bílkoviny a obsahuje nejméně tuků. V kombinaci s rýží či celozrnným chlebem dodává tělu plnohodnotné bílkoviny. Obsahuje vlákninu, která podporuje činnost střev a pomáhá při zácpě. Je snadněji stravitelná než fazole, neboť obsahuje podstatně méně tříslovin.
Cizrna patří k méně častým potravinám na našem stole, přesto, že stejně jako ostatní luštěniny obsahuje mnoho bílkovin a málo tuku. Jeho konzumace se doporučuje lidem, kteří těžce fyzicky pracují.
"Desatero", jak si udržet zdravé cévy:
- Každý den snězte jednu čerstvou cibuli. Obsahuje flavonoidy, které snižují krevní tlak, rozšiřují cévy a rozpouštějí krevní sraženiny.
- Jezte olivy, ořechy, avokádo, obsahují nenasycené tuky, které příznivě ovlivňují množství cholesterolu v organismu.
- Dopřejte si dvakrát do týdne fazole a jiné luštěniny, protože obsahují pektin, který na molekulách cholesterolu vytváří obal a urychluje jeho vylučování dříve, než stihne poškodit organismus.
- Zařaďte do jídelníčku ovesné otruby, snižují hladinu cholesterolu v krvi.
- Jezte hodně zeleniny a ovoce, zejména mrkev, zelí, brokolici, které snižují cholesterol na únosnou hladinu.
- Hýbejte se aktivně alespoň 30 minut denně. Pohyb pomáhá organismu zbavit se tuků, které se do něj dostaly s jídlem, a současně chrání cévy před usazováním špatného cholesterolu.
- Nahraďte máslo a živočišné tuky rostlinnými tuky a oleji.
- Snižte co nejvíce příjem rafinovaných cukrů (jako cukr, bonbóny, zákusky, bílá mouka) a nahraďte je přírodními zdroji cukrů, jako je med, sušené ovoce.
- Nekonzumujte příliš vajec, přesněji žloutků. Optimální množství představují tři vejce týdně.
- Přestaňte kouřit. Pokud se vás to netýká, určitě je něco, co můžete pro sebe ještě udělat změnou životního stylu. Například si zacvičte Zumbu
Fedor
Já vám doporučuji zkusit přírodní léčbu, je šetrná a funguje: http://mastichaterapie.cz/masticha-zabijak-helikobaktera/
Více