
Luštěniny jako prevence

Luštěniny jsou považovány za potraviny s vysokou biologickou hodnotou. Jejich hlavní výhodou je poměrně nízký obsah tuků a vysoký obsah vlákniny. Denně se doporučuje zkonzumovat 25-30 gramů vlákniny. Nejbohatší luštěniny na vlákninu jsou sója, fazole a hrách. Nejméně vlákniny má čočka.
Díky množství vlákniny v luštěninách se doporučuje jejich pravidelná konzumace jako ochranného faktoru proti rakovině tlustého střeva a prsu. Výživné látky v luštěninách totiž podporují zdravý chod potravy ve střevech, čímž se předchází zácpě. Luštěniny jsou vhodnou potravinou i při prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Pomáhají snižovat hladinu LDL cholesterolu, který je zodpovědný za aterosklerotický proces v cévách.
Luštěniny se také podílejí na regulaci inzulínu. Jsou bohaté na vitaminy skupiny B (kromě B12), vápník, hořčík, díky kterým jsou vhodnou potravinou při onemocněních nervového systému. Také jsou důležitou potravinovou složkou při osteoporóze a kardiovaskulárních onemocněních. Nejvíce vitamínů a minerálních látek je ve slupce luštěnin.
Sója je biologicky nejhodnotnější luštěnina. Obsahuje nejvíce bílkovin ze všech luštěnin a zároveň i všechny důležité esenciální aminokyseliny v ideálním množství a poměru. Má nízký obsah tuků a jejich složení má ochranný účinek na cévy. Je výborným zdrojem železa, vápníku a draslíku. Pomáhá zvládat např.. nežádoucí účinky menopauzy u žen a její pravidelná konzumace zabraňuje odvápňování kostí.
Fazole je jednou z nejrozšířenějších luštěnin u nás. Fazole je nenáročná na pěstování, obsahuje množství zdraví prospěšných látek a rychle zasytí. V minulosti se využívala i v lidovém lékařství - ze suchých fazolových lusků se vařil čaj, který doporučovali pít při onemocněních srdce, ledvin a močových cest. Fazole je prospěšná i pro krásu - díky kyselině panteonové pomáhá při vypadávání vlasů a chrání také pokožku.
Čočka pomáhá odbourávat stres, deprese a únavu. Má vysoký obsah vápníku, železa, selenu, fosforu, zinku, vitamínů B1, B2, B6. Obsahuje 3-krát více vápníku než obiloviny a 7-krát více železa než špenát. Ze všech luštěnin je čočka nejbohatší na bílkoviny a obsahuje nejméně tuků. V kombinaci s rýží či celozrnným chlebem dodává tělu plnohodnotné bílkoviny. Obsahuje vlákninu, která podporuje činnost střev a pomáhá při zácpě. Je snadněji stravitelná než fazole, neboť obsahuje podstatně méně tříslovin.
Cizrna patří k méně častým potravinám na našem stole, přesto, že stejně jako ostatní luštěniny obsahuje mnoho bílkovin a málo tuku. Jeho konzumace se doporučuje lidem, kteří těžce fyzicky pracují.
"Desatero", jak si udržet zdravé cévy:
- Každý den snězte jednu čerstvou cibuli. Obsahuje flavonoidy, které snižují krevní tlak, rozšiřují cévy a rozpouštějí krevní sraženiny.
- Jezte olivy, ořechy, avokádo, obsahují nenasycené tuky, které příznivě ovlivňují množství cholesterolu v organismu.
- Dopřejte si dvakrát do týdne fazole a jiné luštěniny, protože obsahují pektin, který na molekulách cholesterolu vytváří obal a urychluje jeho vylučování dříve, než stihne poškodit organismus.
- Zařaďte do jídelníčku ovesné otruby, snižují hladinu cholesterolu v krvi.
- Jezte hodně zeleniny a ovoce, zejména mrkev, zelí, brokolici, které snižují cholesterol na únosnou hladinu.
- Hýbejte se aktivně alespoň 30 minut denně. Pohyb pomáhá organismu zbavit se tuků, které se do něj dostaly s jídlem, a současně chrání cévy před usazováním špatného cholesterolu.
- Nahraďte máslo a živočišné tuky rostlinnými tuky a oleji.
- Snižte co nejvíce příjem rafinovaných cukrů (jako cukr, bonbóny, zákusky, bílá mouka) a nahraďte je přírodními zdroji cukrů, jako je med, sušené ovoce.
- Nekonzumujte příliš vajec, přesněji žloutků. Optimální množství představují tři vejce týdně.
- Přestaňte kouřit. Pokud se vás to netýká, určitě je něco, co můžete pro sebe ještě udělat změnou životního stylu. Například si zacvičte Zumbu
Komentáře k článku 1
Doporučené články

Fedor
Já vám doporučuji zkusit přírodní léčbu, je šetrná a funguje: http://mastichaterapie.cz/masticha-zabijak-helikobaktera/
Více