Co jsou to toxiny | velvesa.cz

Co jsou to toxiny

31.3.2010Fit a v pohoděČtení do 10 minut

Výkladové slovníky obvykle definují toxiny jako jedovaté látky rostlinného nebo živočišného původu. Po jejich konzumaci můžete mít vážné zdravotní komplikace, které se v některých případech mohou skončit i smrtí. Pokud používáme slovo toxiny v běžné řeči, máme na mysli látky, o kterých se domníváme, že "jen" nejsou našemu zdraví prospěšné - jako například kofein, nikotin, alkohol nebo tmavé masa. I když je pravda, že tyto látky mohou našemu organismu od některých dávek škodit, neměly by se stát jedinou věcí, na kterou myslíme. Než začnete s učením se, jak svému tělu pomoci od těchto jedů, přečtěte si, co byste měli omezit a proč.

Co jsou to toxiny

Alkohol

Alkohol je jeden z toxinů, kterých se mnozí z nás obávají nejvíce, ale ve skutečnosti je v malých dávkách pro organismus neškodný. Odborné studie dokonce naznačují, že lidé, kteří si dají jeden - dvě sklenice alkoholického nápoje za den, jsou zdravější a žijí déle než abstinenti. Avšak pokud pijete více než dvě sklenice denně, z dobrých zpráv se obratem ruky stanou zlé.Pravidelná konzumace více než dvou sklenic denně zvyšuje riziko určitých typů rakoviny a srdečně-cévních onemocnění a nadměrné pití, tj. více než 4 skleničky alkoholického nápoje denně, může už ochromit životně důležité orgány, mozek, buňky či vést k slepotě.

Kofein

Často také slýcháme, že je třeba přestat s požíváním kofeinu. Ale je to skutečně tak? Opět, mnoho lidí si myslí, jak silný toxin je kofein. Neexistují však důkazy, že by došlo k narušení zdraví kofeinem, pokud požijete méně než 600mg za den / tj. asi šest šálků /. U některých lidí však menší zdravotní potíže může způsobit i menší dávka. Asi 350mg může mít za následek snížení koncentrace a energie. Výzkum, který provedli vědci na Dukeově univerzitě v USA ukázal, že lidé, kteří pravidelně konzumují více než 400 mg kofeinu denně, produkují více stresových hormónů než ti, kteří konzumují menší množství. Proto je sledování pravidelných dávek důležitou součástí vaší detoxikace.

Nikotin

Ze složek, které se používají při výrobě cigaret i dalších tabákových výrobků a z reakcí, ke kterým dochází při hoření, při každém vdechu přijme váš organismus asi 4000 druhů látek. z nichž mnohé jsou škodlivé. Inhalujeme jedy, jako olovo, arsen či kyanid, které dokonce ani v miniaturních dávkách nedělají vašemu tělu dobře. Vdechujete také oxid uhelnatý, který tělo obírá o kyslík. Navíc v průběhu kouření produkuje vaše tělo chemické látky tzv.. nitrosaminy, které způsobují rakovinu prakticky všude, kam se dostanou. Proto prvním a základním krokem při detoxikaci organismu je přestat kouřit.

Pesticidy

Odhaduje se, že průměrný Brit každý rok s potravou přijme kolem 4,5 litru pesticidů. Podle aktivistů z hnutí Pan UK však Britové navíc vystavují svije organismy působení 4306 tun pesticidů, které se nacházejí v domácnostech ve formě insekticidů, sprejů proti hmyzu a přípravků na ošetřování zahrad. Podobné statistiky přicházejí i z dalších rozvinutých zemí. Jak přesně pesticidy v lidském těle fungují zatím neznáme, do souvislosti s vysokou hladinou pesticidů v lidském organismu se dává chorobné vyčerpání, alergie, podráždění kůže a v nejhorších případech i určité formy rakoviny. Zda vůbec můžeme v běžném životě dosáhnout tak vysoké koncentrace v organismu je sporné a je to předmětem odborných debat, ale jedno je jisté - lidské tělo přirozenou cestou odbourává pesticidy jen velmi těžko. Vystavovat se méně jejich působení je tedy potenciálně mnohem důležitější než pokoušet se dostat je z těla ven nějakým přísným stravovacím režimem.

ACE Detoxikační náplasti / polštářky 8ks

ACE Detoxikační náplasti / polštářky 8ks

168 Kč

Znečistující látky

Znečišťující látky pronikají do našeho života v nejrůznějších formách, ať už jako různé chemikálie, hormony nebo těžké kovy (olovo, rtuť, hliník ...). Do organismu se dostávají různé - ze vzduchu, z produktů, které používáme v domácnosti, nebo si najdou cestu, jak se dostat do toho, co jíme (půdou, vodou). Tyto znečišťující látky mohou být lidskému zdraví velmi škodlivé. Výzkumy na té nejjednodušší a nejpřímočarejší úrovni, které vykonával institut zdraví dětí v USA, prokázali, že ve dnech s největší koncentrací škodlivin v ovzduší roste u dětí množství dýchacích potíží, jako je bolest v krku a kašel. Znečišťující látky jsou také důvodem vzniku škodlivých sloučenin, kterým se říká volné radikály. Tyto nestabilní molekuly napadají v organismu zdravé buňky a poškozují jejich. Volné radikály jsou spojovány s řadou problémů od vrásčité pleti až po onemocnění srdce. Jediné potěšující je, že se už udělalo velké množství různých výzkumů zaměřených na důsledky působení znečišťujících látek na lidský organismus.

Nasycené a jiné škodlivé tuky

Ortodoxní "detoxináři" vás budou přesvědčovat, že tmavé masa (červené masa) jsou toxinem, protože jejich lidský organismus tráví s obtížemi, a tedy způsobují nárůst množství toxinů v tlustém střevě. Říká se dokonce, že 2,2 - 4,5 kg naší tělesné hmotnosti by mohlo tvořit rozkládající se (nestrávené) maso v tlustém střevě. Vědecky to však není prokázáno, takže se můžete sami podle sebe rozhodnout, zda je toto tvrzení dostatečným důvodem na to, abyste červené masa vyloučili ze svého jídelníčku.Pravdou však je, že několik druhů tmavého masa (stejně jako celou řadu plnotučných mléčných výrobků, umělých tuků, máslo, koláče, sušenky nebo moučníky) mají v sobě hodně nasycených tuků a to pro náš organismus vůbec není dobré. Tuky z potravy totiž musí zpracovat játra a když ji zaměstnáváme touto činností, nemůže strávit dostatečné množství času čištěním organismu od skutečných toxinů, jakými jsou například pesticidy. Navíc nasycené tuky zvyšují množství volných radikálů v organismu. I když vezmeme v úvahu všechny tyto argumenty, ne všechny tuky jsou však škodlivé - dokonce i Americká asociace starostlivosti o srdce připouští, že spotřeba do 20g nasycených tuků za den nemůže našemu zdraví škodit.

Cukr

Většina lidí, když přemýšlí o tom, čím cukr škodí zdraví, většinou dospěje k obezitě nebo zubním kazem, ale to zdaleka není vše. Když vědci ze státní univerzity v Buffalo (USA) nedávno zkoumali, které potraviny vnášejí do organizmu nejvíce volných radikálů, cukr skončil bezkonkurenčně nejvyšší. Do dvou hodin po snědení 300kcal cukru (ekvivalentem je jedna plechovka perlivého sladkého nápoje a trocha čokolády) vám vzroste v těle množství volných radikálů o 140%. Cukr také zvyšuje množství tzv.. "Škodlivých" bakterií ve střevech, které mohou podporovat kvašení, a tím zvyšuje i riziko reabsorbce mnohem nebezpečnějších toxinů. Americké ministerství zemědělství publikovalo, že optimální bychom neměli přijímat více než 40 g cukru za den.

Stres

O stresu nelze hovořit přímo jako o toxinu, protože stres není nic, co byste spolkli (a pravděpodobně není tak škodlivý jako cigareta), ale přesto organismu škodí. Když jsme ve stresu, naše tělo vyrábí různé chemické látky, které celý systém uvádějí do pohotovosti. Zvyšuje se krevní oběh, což napomáhá nebezpečnějším toxinům volnější procházet organismem.
Ve stavu stresu jste také náchylnější holdovat jiným toxinům než alkoholu, cigaretám, cukru nebo sytým mastným jedlým. Potlačení stresu je důležitou součástí detoxikace, ale zároveň jednou z nejkrásnějších. Neznám nikoho, kdo by se setkal s relaxační metodou, která by se mu nelíbila.

Zdroj: Jak zbavit tělo jedů - Helen Foster

Inspiroval Vás článek k něčemu novému, ale chybí Vám vybavení?
[blue_block_text]

Komentáře k článku 0

Buďte první, kdo přidá komentář.

Tato stránka používá cookies, aby vám přinesla co nejpříjemnější uživatelskou zkušenost. Více informací