Podpořte svou imunitu

3.9.2010Fit a v pohoděČtení na 5 minut

Počasí jako na podzim a náš imunitní systém dostává zabrat ... Zkuste si zvýšit obranyschopnost svého organismu spestřením jídelníčku.

Podpořte svou imunitu

ANANAS
exotické ovoce obsahuje enzymy, zejména bromelin, který dokáže štěpit bílkoviny a usnadňuje organismu trávení. Tyto enzymy pomáhají i při uzdravování, zmírňují rozličné záněty a zlepšuje trávení. Urychluje spalování tuků a zabraňuje tvorbě tukové tkáně. Odvodňuje organismus a zmírňuje otoky. Pomáhá při střevních poruchách a průjmu. Odstraňuje stařecké skvrny. Zvyšuje hladinu bílkovin v celém organismu. Kromě vitamínu B12 a E poskytuje i ostatní vitamíny, minerální a stopové látky. Čerstvě vymačkaná šťáva se používá při horečnatých onemocněních a při mořské nemoci. V některých zemích ho považují za afrodiziakum. Bezproblémové trávení je VELMI důležité pro naši imunitu.
TIP: ananas se výborně hodí k jogurtu - doporučujeme do jednoho kelímku vmíchat dva na kostky nakrájené plátky čerstvého nebo konzervovaného ovoce.

RAKYTNÍK
šťáva z malých oranžových bobulí rakytníku je skutečnou bombou s vitamínem C, který pomáhá našemu tělu odchytávat nežádoucímu volné radikály. Rakytník je zdrojem mnoha cenných látek důležitých pro zdraví, krásu a vitalitu (vitamíny, antioxidanty, esenciální mastné kyseliny, stopové prvky). Stimuluje trávení, pozitivně ovlivňuje celkovou odolnost organismu vůči infekcím. Má výborné regenerační schopnosti, stimuluje růst tkání při poškození kůže, růst vlasů. Používá se k léčbě ekzémů a hemoroidů.
TIP: dvě lžíce rakytníkový šťávy obsahují více vitamínu C než jedno středně velké kiwi. Rozmíchejte si je ve sklenici vody.

ŽIVA regena

ŽIVA regena

1 090 Kč

BÍLÉ FAZOLE
vysoký obsah hořčíku ukrytého v bílých fazolích aktivizuje buňky, které požírají choroboplodné zárodky. Obsahuje proteiny, vlákninu, která pomáhá v prevenci proti zácpě a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Fazole chrání pokožku a sliznice díky niacinu a kyselině pantothenové, které jsou nezbytné pro zdraví kožní tkáně. Nedostatek kyseliny pantotetové způsobuje lámavost vlasů a problémy s pokožkou. Fazole je výborným zdrojem kyseliny listové, která je potřebná zejména v těhotenství a při koronárních onemocněních. Pro vysoký podíl draslíku a minimum sodíku se doporučuje konzumovat při anémii a rekonvalescenci, zácpě a nemocech tlustého střeva, rakovině tlustého střeva a konečníku (jako prevence) a při hypertenzi - vysokém krevním tlaku.
TIP: usušené bílé fazole nechte během noci ve vodě nabobtnat a změknout, pak ji asi hodinu vařte. Můžete ji přidat i do zeleninových polévek.

HROZNY
Všechny sorty hroznů patří k nejzdravějším druhům ovoce. Hrozny obsahují například kyselinu listovou, barviva a minerální látky a stopové prvky. Z minerálních látek má nejvíce draslíku, který pomáhá organismu nejen při odstraňování odpadních látek, řízení srdečního rytmu, ale pomáhá nám i jasně myslet. Vlákniny, které jsou ve slupkách hroznů, podporují činnost střev. Zároveň obsahuje vitamin C, E a vitaminy skupiny B. Regeneruje vrchní část pokožky, zmírňuje stavy při žlučových a ledvinových kamenech. Dodává množství antioxidantů. Šťáva se používá při léčení chorob, které vznikají hromaděním toxinů v těle. Působí močopudně a žlučopudně, mírně prohání. Jelikož má hrozny močopudný účinek, pomáhá z těla vyplavovat škodlivé látky. Snižuje kyselost žaludečních šťáv. Výhodou zejména pro podzimní dny, kdy mnozí z nás pociťují nostalgii za létem a těžko se vyrovnávají se změnami počasí, je, že hrozny zmírňuje únavu a depresi. Pro svou výživovou hodnotu je doslova energetickou bombou. Zpomaluje nejen proces stárnutí, ale naše tělo pomáhá i ochraňovat před různými onemocněními, protože v bobulích hroznů jsou flavonoidy, z hlediska imunity jsou to vzácné rostlinné látky!
TIP: je celkem jedno, zda máte rádi spíše bílé, nebo červené hrozny. Pokud nemáte po ruce čerstvé ovoce, dopřejte si alespoň dávku šťávy.

Vitaminy a doplňky stravy v tabletách
Kdo se zdravě a pestře stravuje, vlastně takové doplňky ani nepotřebuje. Doporučené denní dávky ovoce a zeleniny v kombinaci s nemastnou a vyváženou stravou jsou dostatečným zdrojem vitamínů. Po kapslích by měli po konzultaci s lékařem sáhnout zejména těhotné ženy, kuřáci a senioři.

Zdroj: Eurotelevízia

Inspiroval Vás článek k něčemu novému, ale chybí Vám vybavení?
[blue_block_text]

Komentáře k článku 0

Buďte první, kdo přidá komentář.