Kustovnice čínská, Goji - plody dlouhověkosti

14.6.2010Fit a v pohoděČtení na 5 minut
Kustovnice čínská, Goji - plody dlouhověkosti

Z nutričního hlediska je kustovnice tím nejhodnotnějším ovocem na Zemi!

Obsahuje 18 druhů aminokyselin, včetně všech osmi esenciálních aminokyselin (např. tryptofan či isoleucin), 21 stopových prvků (například zinek, železo, měď, vápník, germanium, selen a fosfor), je nejbohatším zdrojem karotenoidů ze všech známých rostlin na Zemi (což naznačuje už jejich jasně červená barva).

Co se týče beta-karotenu, je vydatnější než mrkev. Dále obsahuje vitamíny C, B1, B2, B6 a E. Nelze nezmínit protizánětlivý činitel betasisterol a unikátní skupinu lycium polysacharidů, které neutralizují volné radikály čímž zpomalují proces stárnutí; posilují imunitní systém a stimulují podvěsek mozkový (hypofýzu) k vylučování regeneračního růstového hormonu. Bylo také prokázáno, že betain léčí různé chronické nemoci jater a příznivě působí na regeneraci jaterních buněk. Podporuje růst, snižuje hladinu cukru v krvi a hladinu krevních lipidů. Játra využívá betain k tomu, aby vyráběla cholin, který zklidňuje, zlepšuje paměť. Dlouholetý odborný lékařský konzultant časopisů "Journal of Longevity Researt a Musical and Fitness" a vědecký pracovník dr. B. Delmontaque tvrdí: "Více než 15% bílkovin, 21 stopových minerálů a 18 aminokyselin činí z plodů kustovnice jedinečnou živinami nabitou" superpotravinu "přesahující všechny dosud známá kritéria. To, co na mě dělá největší dojem je množství celosvětových klinických výzkumů, které za kustovnicí stojí. Je dokázáno, že lycium polysacharidy obsažené v kustovnice mají vskutku pozoruhodné antioxidační a imunitu podporující vlastnosti."

Domovinou této rostliny Lycium barbarum L. je Tibet, severní a západní oblasti Číny, Japonsko, Jáva a Střední Asie. Roste v podhorských oblastech na středně velkých keřích. Její plody jsou červenooranžové barvy s malou vypouklinkou na špičce a bílou značkou po stopce na konci opačném. Zralé plody se sbírají v období letního slunovratu a suší se v polostínu. Chutí připomínají směs brusinky, šipky a jablka.

Z hlediska tradiční čínské medicíny má kustovnice vyrovnanou povahu, sladkou chuť a tropismus k dráze ledvin a jater. Doplňuje jin ledvin a jater a zvlhčuje plíce, proto se používá při slabosti beder a kolen, závratích, bolestech hlavy, rozmazaném či slabém vidění, při kašli z prázdnoty plic, předčasném výronu semene. Plody by se neměly užívat při napadení vnější škodlivinou, při plnosti tepla vnějšího původu a průjmu z prázdnoty sleziny.

Unikát kustovnice:
  • Nejzdravější známá rostlina na zemi
  • Má největší obsah vitamínů, aminokyselin a stopových prvků ze všech rostlin na zemi
  • Konzumace kustovnice posiluje imunitní systém, zpomaluje proces stárnutí
  • Obsahuje Germanium (protinádorový prvek), který se nenachází v žádné jiné rostlině
  • Obsahuje 6 hlavních tukových kyselin (požadovaných pro produkci hormonů a hladkou funkci mozku a nervové soustavy)
  • Obsahuje více antioxidantů jako každý jiný známý výživový zdroj
  • Obsahuje 500 krát více vitamínu C než pomeranč
  • Obsahuje linolovou kyselinu, která významně snižuje tuk -obsahuje 15 krát více nutričního železa než špenát -obsahuje více bílkoviny než pšenice
Proč právě kustovnice?
  • Zpomaluje stárnutí (prodlužuje život)
  • Zlepšuje imunitu
  • Zvyšuje energii
  • Chrání před rakovinou (zabraňuje růstu nádorů)
  • Snižuje nežádoucí účinky chemoterapie a radioterapie
  • Chrání DNA
  • Snižuje krevní tlak
  • Vyrovnává hladinu cholesterolu a cukru v krvi
  • Podporuje fungování ledvin a jater
  • Posiluje zrak
  • Zlepšuje spánek
  • Posiluje srdce, ozdravuje krev
  • Zlepšuje paměť
  • Zpevňuje svaly a kosti
  • Působí protizánětlivě a proti artritidě

ŽIVA regena

ŽIVA regena

1 090 Kč

Recepty:

Čerstvá a sušená kustovnice
Čerstvou i sušenou kustovnici je možné jíst i samotnou, stejně jako v kombinaci s ořechy a jiným sušeným ovocem ve formě griláže.

Dochucování čajů
Kustovnice se přidává také do čajů. Plody se nechají vyluhovat cca 15 minut. I takto použité plody lze pak konzumovat.

Osvěžující odvar
Klasický způsob přípravy je vařit asi jednu lžíci kustovnice (cca 9-10 g) v ¼ litru vody 5-10 minut a vývar i s bobulemi vypít a sníst.

Lihový výluh nesmrtelnosti
80 g plodů se vloží do 1 litru 40% lihu a nechá se 2 měsíce louhovat. Po této době lze přidat trochu medu a užívat 3 lžíce i s plody 2x denně nalačno.

Inspiroval Vás článek k něčemu novému, ale chybí Vám vybavení?
[blue_block_text]

Komentáře k článku 0

Buďte první, kdo přidá komentář.